Brodmoravički kraj

Općina Brod Moravice nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Primorsko-goranske županije. Prostire se na površini od 63 km2, gdje u 38 naselja živi oko 800 stanovnika. Nalazi se na visoravni omeđenoj dvijema rijekama; sa sjevera rijekom Kupom, koja je ujedno i granica s Republikom Slovenijom, a s juga rijekom Dobrom, čiji je izvor udaljen nepunih 10 km od mjesta Brod Moravice, na području općine Skrad. Rijeka Kupa protiče prekrasnim kanjonom na nadmorskoj visini od oko 200 m, dok se mjesto Brod Moravice nalazi na 560 m. Područjem dominiraju bjelogorične i crnogorične šume, livade i pašnjaci koji su ispresijecani šumskim putevima, puteljcima i stazama, idealnim za rekreativno hodanje, trčanje ili biciklizam.  Kako se Općina nalazi na visoravni, s pojedinih točaka pružaju se prekrasni vidici na kanjon rijeke Kupe ili Gorski kotar (Risnjak, Skradski vrh, Bjelolasica, Klek), a za izuzetno jasnih dana moguće je vidjeti čak i Alpe.

Klima je relativno blaga, s prosječnim zimskim temperaturama oko 0 C, a ljetnom oko 20 C. Za ljeto su karakteristični topli dani i svježe noći, ugodne za spavanje, dok zimi prevladavaju sunčani dani, kad se nizine guše u magli.

Treba istaknuti i blizinu mora (Crikvenica, Opatija), koje je udaljeno nekih 60 km ili nepuni sat vožnje, tako da se može kombinirati planinarenje, kupanje u moru  spavanje na svježem zraku.

Brod Moravice su najstarija općina u Gorskom kotaru. Prvi put ime mjesta zabilježeno je u ispravi Bele IV 1260 g. Kroz povijest se ime mjesta mijenjalo, tako da se spominju kao Moravice, Gornje Moravice, Turanj, Brodske Moravice. Područje Brod Moravica bilo je u vlasništvu  Frankopana i Zrinskih, gdje su oni naseljavali stanovništvo radi obrade svojih posjeda. U 15. i 16. st. na područje Gorskog kotara prodiru Turci, pa je krajem 16. st. knez Zrinski dao sagraditi kulu Turanj, koja je služila za obranu. Kroz Brod Moravice prolazio je komunikacijski pravac prema moru, tako da se mjesto razvijalo kao važno trgovinsko središte. I danas postoje brojni spomenici koji svjedoče o povijesti kraja, kao što su spomenuta kula Turanj, Crkvica sv. Andrije iz 1625., kuća Delač iz 1644., crkva Majke Božje Škapularske iz 1633., obelisk Piljdak iz 17. st. i mnogi drugi objekti, spomenici i zapisi iz bliže povijesti.

Ukoliko se iz Brod Moravica krene prema sjeveru, nakon nepunog kilometra dolazi se do sela Gornji Kuti. Selo je poznato po zvonu i Hrvatskoj čitaonici sela Kuti. Čitaonica, smještena u kućici na rubu sela, bila je motiv za izradu slikovnice SRETNA KUĆICA koju djeca neizmjerno vole. Objavom slikovnice, sreća je došla u selo, jer su za slikovnicom došla i dječica u posjet Sretnoj kućici, gdje rado slušaju priče i uživaju u specifičnom ambijentu knjižnice.

Trasa utrke natjecatelje vodi kroz selo Kuti, pored Sretne kućice, pa je tako i utrka dobila naziv Sretna trka.

Klikni na sliku za veći prikaz:

[supsystic-gallery id=1]