Povijest

Sretna trka je brdska trka koju zajedno organiziraju Maraton klub Velika Gorica i Hrvatska čitaonica sela Kuti u prekrasnom Gorskom Kotaru.

Maraton klub Velika Gorica je tako u kalendar svojih trka, pored poznate Turopoljske trke i Dječjeg jesenskog krosa grada Velike Gorice upisao još jednu važnu trku, koja će vjerujemo postati tradicionalna i prestižna ne samo u okvirima naših granica nego i šire te kvalitetniji dio turističke ponude Gorskog Kotara.

Trka od 12 km se održava u prekrasnom goranskom ambijentu, u zelenom okruženju duboke šume kod lovačkog doma Lazica. Pored trke na 12 km redovito su organizirane i sporedne trke na 7,5 km, za one manje spremne kao i za kvalitetne atletičare koji vole brže i dinamičnije trčanje.

Tijekom cijele dužine trase Trke suorganizator Hrvatska čitaonica sela Kuti priprema razna iznenenađenja za trkače, tako da je Trka na taj način dobila poseban šarm. Naime, na pojedinim dijelovima unutar šumskog dijela Trke redovito se pojavljuju kostimizirani goranski medo, Crvenkapica i lovac, vile i vilenjaci.

Podršku ovom natjecanju dala je Zajednica športskih udruga Grada Velika Gorica, koja je poklonila Hrvastkoj čitaonici sela Kuti nedavno izašlu Monografiju o uspjesima velikogorčkih sportaša u proteklih 20 godina. Ovu monografiju uručili su gospođi Gordani Crnkvić predsjednik MK Velika Gorica g. Darko Batković i voditelj Trke, Želimir Delač.

Treba posebno istaknuti da je 1. Sretnu trku otvorio načelnik općine Brod Moravice, gosp. Dragutin Crnković, kao predstavnik pokrovitelja Trke, koji je zajedno s predsjednicom Hrvatske čitaonice sela Gornji Kuti, gospođom Gordanom Crnković, podjelio prekrasne unikatne pokale pobjednicima (rad našeg istaknutog goranskog stolara iz Brod Moravica, Emila Tušeka), kojemu se ovom prilikom zahvaljujem na podršci za Trku i za svu pomoć koju je pružio.

Posebno se zahvaljujemo predstavniku pokrovitelja, Primorsko Goranskoj Županiji, te njegovom predstavniku g. Jurešić Valeriju, pročelniku upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, koji je ujedno bio učesnik trke na 12 km i kojemu ovom prilikom čestitamo na postignutom sportskom uspjehu.

Zahvaljujemo se na kraju i svim sponzorima i podupirateljima Trke, te članovima organizacijskog odbora organizatora i suorganizatora, a posebno Gordani Crnković kao glavnom pokretaču i idejnom organizatoru ove Trke te svim vrijednim ljudima iz Brod Moravica i sela Gornji Kuti, koji su zaslužni za uspjeh ove Trke.

3. Sretna trka 2019.

2. Sretna trka 2018.

1. Sretna trka 2017.